• Vakantieverblijven
  waar uw hond ook
  welkom is.

 • Vakantieverblijven
  waar uw hond ook
  welkom is.

 • Vakantieverblijven
  waar uw hond ook
  welkom is.

Regels per land

De Europese regelgeving is redelijk duidelijk over de regelgeving maar regel het ruim voordat u op vakantie met uw hond(en) gaat.
Dit moet je in ieder geval altijd regelen voor je hond als je op vakantie gaat en per land zijn er aanvullende regels en deze kunnen verschillen van land tot land.. Informeer dus goed voordat u op reis gaat.
 
Hondenwelkom geeft u alleen informatie over de regels van de landen die wij op de website promoten.
 
Uw hond moet gechipt zijn.
U dient in het bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort.
Uw hond moet buiten de normale inentingen ook gevaccineerd zijn tegen Rabiës. De oude hervaccinatietermijn van één jaar is komen te vervallen. De vaccinatietermijn wordt bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin.( Dit staat in de bijsluiter). De dierenarts moet in het hondenpaspoort expliciet de geldigheidsdatum vermelden.
De Rabiës inenting dient te dateren minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland en niet ouder dan 1 jaar.(check geldigheidsdatum)
Een pup jonger dan 3 maanden kan nog niet gevaccineerd worden.

België:
• Identificatie chip verplicht vanaf 3 juli 2004
  Sinds 3 juli 2004 heeft uw hond die met u de grens over gaat een
  Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip
  verplicht.
• Nieuw Europees dierenpaspoort vanaf december 2014
  Heeft uw hond al een EU dierenpaspoort en is voor 29-12-2014 
  afgegeven dan mag u deze gewoon gebruiken voor reizen naar het 
  buitenland.
• Geldige rabiësinenting indien uw hond voor de eerste keer wordt 
  ingeënt, of als u de hond opnieuw laat inenten nadat de oude 
  rabiësinenting is verlopen, mag u 21 dagen na de inenting pas de
  grens passeren.

Honden jonger dan 3 maanden kan u niet meenemen naar België daar deze nog niet kunnen worden ingeënt Dit mag vanaf 12 weken, daarna moet u nog 21 dagen wachten voor de hond de grens mag passeren.
Verbod bepaalde hondenrassen.
In België zijn alle hondenrassen welkom.

Frankrijk:
In Frankrijk gelden bijzondere maatregelen voor zogenaamde “aanvals- en verdedigingshonden”
Honden zonder officiële stamboekpapieren en die qua uiterlijk lijken op de volgende rassen: American Staffordshire Terrier (“pit-bulls”), Mastiff (“boer-bull”) en Tosa. Het is verboden deze honden mee te nemen voor een verblijf in Frankrijk of ze mee te nemen op een doorreis door Frankrijk.
Honden van het zuivere ras American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Tosa en honden die lijken op het Rottweilerras,verblijf in Frankrijk wordt toegestaan, maar de volgende regels moeten in acht genomen worden: in openbare gelegenheden is het dragen van een muilkorf verplicht en moeten de dieren aangelijnd zijn, de houder / eigenaar moet minstens 18 jaar zijn, niet veroordeeld zijn voor een misdaad of tot een gevangenisstraf en het dier moet verzekerd zijn.
Bij controle gelden alleen de stamboekpapieren als erkend bewijs van raszuiverheid.
Constatering van het niet naleven van de hierboven genoemde regels kan uw dier in beslag genomen worden, of worden gerepatrieerd.
Honden dienen op openbaar terrein altijd aangelijnd zijn, hier vallen ook campings onder.


In het hele zuiden van Frankrijk is de ziekte LEISHMANIOSE aanwezig.
Dit is een ziekte die wordt overgebracht door de zandvlieg/soort mugje en heeft bij een te late constatering (de symptomen zijn niet altijd goed zichtbaar in het begin) vrijwel altijd een dodelijke afloop.
Hier wordt de combinatie halsband van Scalibor én druppels van Advantix gehanteerd en daarmee is de hond dan voor 99,9% beschermd.


Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat het genoegen of de vrijheid van de een het genoegen en de vrijheid van de andere verstoord!!!! Er dient rekening met elkaar gehouden worden, gelukkig is de groep die het minder goed doet duidelijk kleiner, maar toch...................!!!!!!! !!!!!!!

Duitsland:
Eén eigenaar mag maximaal 3 honden meenemen. Neem voor het meenemen van meer dan 3 honden contact op met de Duitse ambasade.
Pitbulls, Staffordshire terriërs, Staffordshire bullterriërs en Bullterriërs mogen in Duitsland worden ingevoerd, mits je niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft of op doorreis bent.
Deze honden moeten altijd een muilkorf dragen. Ook moet je je hond altijd aanlijnen (dit geldt voor alle rassen).
Als je hond zwaarder is dan 20 kg. of een schofthoogte heeft van meer dan 40 cm. moet je (officieel) een muilkorf bij je hebben.

Luxemburg:
• Identificatie chip verplicht vanaf 3 juli 2004
  Sinds 3 juli 2004 heeft uw hond die met u de grens over gaat een
  Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip
  verplicht.
• Nieuw Europees dierenpaspoort vanaf december 2014
  Heeft uw hond al een EU dierenpaspoort en is voor 29-12-2014
  afgegeven dan mag u deze gewoon gebruiken voor reizen naar het
  buitenland.
• Geldige rabiësinenting indien uw hond voor de eerste keer wordt
  ingeënt, of als u de hond opnieuw laat inenten nadat de oude
  rabiësinenting is verlopen, mag u 21 dagen na de inenting pas de
  grens passeren.
 
Honden jonger dan 3 maanden mag u niet meenemen naar Luxemburg.
Verbod bepaalde hondenrassen.
In Luxemburg zijn de volgende hondenrassen niet welkom: Staffordshire bull terrier, Mastiff, American Staffordshire terrier, Tosa, Pitbull, Boerbull.

Noorwegen:
Het huisdier moet in het bezit zijn van een Blauw Europees paspoort. Hierin dient de naam van de eigenaar opgenomen te zijn en een beschrijving van het dier. - Het dier moet een microchip of oormerk hebben.
In het paspoort dient een inentingsbewijs tegen rabies opgenomen te zijn, samen met inlichtingen dat de bloedtest een goedgekeurde waarde heeft.
De bloedtest moet op z’n vroegst 120 dagen na de rabiesvaccinatie worden afgenomen, en op z’n laatst de dag dat de vaccinatie verloopt. Het bloed moet door een erkend laboratorium onderzocht worden.
De bloedtest hoeft maar één keer te worden uitgevoerd maar dan moet de hond of kat wel elke keer binnen de aan de vaccinatie verbonden geldigheidstermijn worden ingeënt tegen rabiës.
Verder dient het dier in de loop van 10 dagen voor vertrek een behandeling tegen lintworm te krijgen.
Indien het verblijf in Noorwegen langer duurt dan zeven dagen, dient de behandeling in dit land herhaald te worden.
Beide behandelingen dienen door een dierenarts te worden uitgevoerd en bijgeschreven in het paspoort. Controle bij de grensovergang:
U dient zich met uw huisdier en de benodigde documenten te melden bij de douane voor controle. Het is niet noodzakelijk om u vooraf aan te melden.

Zweden:
De hond of kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO en volgens de instructies van de fabrikant van het vaccin.
De vaccinatie is niet nodig voor dieren die direct ingevoerd worden vanuit Groot Brittanië of Ierland.
Deze inenting kan pas plaatsvinden als de hond of kat tenminste 3 maanden oud is.
Na de inenting moet u nog 21 dagen wachten voordat uw hond of kat Zweden binnen mag. Identificatie door middel van een microchip
De hond of kat moet te identificeren zijn met behulp van een microchip (bij voorkeur ISO standaard).
Wanneer uw hond een microchip heeft die niet voldoet aan de ISO standaard, dient u voor uw eigen afleesapparatuur te zorgen.
Paspoort voor gezelschapsdieren
Documentatie is vereist in de vorm van een paspoort waarin de erkende dierenarts in het land van herkomst alle noodzakelijke maatregelen genoteerd heeft.
Meldplicht bij de douane
Bij binnenkomst in Zweden met uw hond(en) bent u verplicht zich aan de grens te melden en alle vereiste documenten te overleggen.

Andere tips voor een fijn verblijf in het buitenland met uw hond(en).

Oververhitting: Zorg dat uw hond het niet te warm kan krijgen, honden kunnen niet goed zweten. Honden raken hun overtollige warmte kwijt door te hijgen, alleen bij de voetzolen zitten een paar zweetkliertjes. Zorg altijd voor schaduw en vers water en laat de hond nooit achter in de auto, ook niet als u de auto in de schaduw parkeert, de zon draait en de auto staat alsnog in de volle zon met alle vreselijke gevolgen voor u en uw hond. Door de hoge temperatuur in de auto stijgt de lichaamstemperatuur van uw hond boven de 40°C. Hij gaat hard hijgen en verliest zo veel vocht dat hij in coma raakt en uiteindelijk zal bezwijken. Zomers staat er altijd wel bijna dagelijks weer een triest verhaal in de krant van honden die door oververhitting zijn overleden, gelukkig ook verhalen van mensen die hebben durven in te grijpen door een autoruit in te slaan en zo een hond hebben kunnen redden.

Onderkoeling:
Ook bij honden kunnen er onderkoelingsverschijnselen ontstaan. Langdurige blootstelling aan kou, zoals sneeuw en wind, kunnen dit veroorzaken, maar ook zwemmen in te koud water. De hond geeft een vermoeide indruk wat weer een eerste indicatie van shock kan zijn!
Verwarmen van de onderkoelde delen is essentieel. Dit kan door ze voorzichtig op te wrijven met een handdoek. Verwarmen mag ook met lauw water. Bij het opwarmen worden de lichaamsdelen rood en wat dikker omdat de bloedsomloop weer op gang word gebracht.

Spierpijn: Als u hond gewend is om dagelijks alleen een straatje om te doen om te poepen en te plassen en u wilt nu een wandelvakantie plannen houd dan rekening dat uw hond spierpijn kan krijgen. Wees hier alert op en las dan ook eventueel een rustdag in. Een massage bij uw hond kan de spierpijn verminderen.

Beschadigd voetbed:
Een beschadigd voetbed kan gebeuren als uw hond een erg lange wandeling heeft gemaakt, veel over grind of in de winter te lang over een bevroren ondergrond heeft moeten lopen. Zomers kan heet of warm asfalt ook beschadigingen aan de voetzolen brengen. U voelt dat niet met u speciaal aangeschafte wandelschoenen, die ook voor honden te verkrijgen zijn. De beste oplossing is dan rust, maar als dit niet kan is een goede tijdelijke oplossing de voeten in te wikkelen met Coflex.

Wesp gevangen:
Honden zijn heel goede vliegenvangers. En buiten een vlieg of mug is ook een wesp of bij wel eens de klos. Als je hond gestoken is, haal dan de angel eruit met een pincet en leg er een koud kompres op om de pijn te verzachten en eventuele zwelling te voorkomen. Bij een steek op de tong of in de keel moet men snel naar een dierenarts. Als het dier allergisch reageert- hij krijg bijvoorbeeld bultjes of er ontstaat een grote bult rondom de steekplek, ga dan ook zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Teken: Teken kunnen allerlei ziektes bij mens en dier overbrengen zoals de ziekte van Lyme (Borreliose), Babesia (Piroplasmose)en Ehrlichiose (Rickettsiose). De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. U zorgt natuurlijk voor een goede vlooien en teken preventie. Er zijn diverse middelen in de handel o.a. zoals pipetten (o.a. Frontline®), sprays en halsbanden(o.a. Scalibor®, Kiltix®). Deze geven een goede bescherming tegen vlooien en/of teken.

Ondanks het gebruik van deze middelen dient u na iedere wandeing uw hond te kroelen en meteen te controleren op de aanwezigheid van deze vervelende parasieten. Mocht er toch een teek zich hebben vastgezogen op uw hond verwijder deze dan met een speciale tekentang, zonder verdoving van alcohol, dit heeft een averechtse werking de teek zal zijn gif alsnog in uw hond spuiten.

Verschijnselen van de ziektes bij de hond zijn:

Lyme: koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, later kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan en orgaanbeschadiging.
Babesia: bloedarmoede, hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht.
Ehrlichiose: hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfklieren en bloedingen.

Het niet herkennen van ziekten verschijnselen kunnen lijden tot de dood.

Ongelukjes: Belangrijk bij een ongelukje is om dan zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Afhankelijk van de ernst van het ongeluk, kunt u zelf vaak al handelen om het eerste leed te verzachten. Een EHBO kit voor honden is wel degelijk aan te raden en is zeker geen overbodige luxe. Met een EHBO-kit kan men de eerste noodzakelijke medische verzorging te bieden bij kleine ongelukjes in huis, tijdens wandelingen en op vakantie. En bied tevens de mogelijkheid eerste hulp te verlenen bij ernstigere ongelukken in afwachting van professionele hulp. Zorgt u daarom ook altijd dat u adressen van dierenartsten bij u heeft die zich in de omgeving van uw vakantieplaats bevinden.

Autorijden: Net als mensen kunnen honden ook last hebben van wagenziekte, dit kan zich uiten in hijgen, nervositeit en braken. U kunt uw hond aan laten wennen door korte ritjes te maken naar iets leuks. Loopt u doorgaans naar het uitloopgebied, pak nu de auto en de hond gaat dit associëren met wij gaan iets leuks doen. Dit kunt u dan verder uitbouwen door steeds langere ritjes te maken. Geef uw hond geen eten voor de autoritjes. U kunt ook proberen de auto antistatisch te maken, mocht dit allemaal niet lukken kunt u overwegen om uw hond voor een lange reis een homeopathisch middel tegen wagenziekte te geven. Kan uw hond het allemaal niet zo lang volhouden dan gewoon regelmatig een pauze inlassen.

Een zeer uitgebreide E.H.B.O. kit die u zelf kunt samenstellen en tevens voor u en de rest van het gezin bruikbaar is.

Wat moet deze kit bevatten:
Tekentang: de Trix en de O-Tom zijn handig in gebruik. Wanneer men een teek wil verwijderen mag men deze niet eerst verdoven omdat de teek als gevolg van de shock zijn bacteriehoudende stof rechtstreeks in de bloedbaan spuit. De tekentang moet u om de teek zetten en de teek er zonder trekken uitdraaien.
Aluminium deken, die beschermt tegen hitte en onderkoeling.
Een zuigapparaatje om gif van horzels, wespen, bijen, muggen, brandnetels, vissen, schorpioenen en slangen direct uit de huid te zuigen. Deze zijn in outdoor winkels te verkrijgen. De handigste in het gebruik is een apparaatje van het merk Aspivenin.
Een metalen schaar met stompe punten
Een pincet
Scheermesje
Latex handschoenen
Wegwerpspuitjes (zonder de naalden) om water toe te dienen
Een stevige plastic afsluitbare zak om, om de poot te doen bij verwonding, zodat deze droog blijft.
Een sok of een speciaal hondenschoentje.
Voldoende steriel absorberend verbandgaas om wonden af te dekken.
Elastisch gaas van 8 cm bij 4 meter
Elastisch zelfklevend steunverband
Wondreinigingsdoekjes
Betadine zalf
Watten
Pleisters en hecht pleisters
Tea tree oil om beten van insecten te ontsmetten
Oogspoelvloeistof
Een rechte adertang. Hiermee kan men vreemde voorwerpen uit de keel halen. Ook een gebroken been kunt u hier mee spalken.
Badlaken om eventueel als brancard te gebruiken
Traumeel tabletjes:dit is een homeopathisch middel wat gegeven kan worden bij o.a.verstuikingen, ontstekingen van het steun- en bewegingsapparaat. Verkrijgbaar bij een homeopathisch dierenarts. En geschikt voor mens en dier.
Thermometer om rectaal de temperatuur op de kunnen meten. De normale lichaamstemperatuur van een volwassen hond is 38,2 graden C. met een grenswaarde van 37,5 en 39 graden C. Het verschil tussen de ochtend en de avond bedraagt 0,5-1graad. Kleine honden hebben een wat hogere temperatuur dan grote honden. Om te weten wat de juiste temperatuur van de hond is kan men voor een korte periode dagelijks smorgen's en s'avonds de temperatuur opmeten.
Vaseline:om hondenvoetjes bij sneeuw in te smeren.
Een duidelijk EHBO boekje wat u voor uw vakantie goed door neemt en u in nood gevallen kan helpen om direct eerste hulp aan uw hond te bieden.

TIP! Neem voor alle zekerheid een kopie van uw WA-verzekering mee op vakantie!.

Een fijne vakantie!